NIEUWS
Alle nieuwsberichten...
Nieuwsbrief ontvangen...

EEN KNUFFEL VOOR
Wendy
18 Apr.

Verjaardagskalender...

BARDIENST DEZE WEEK
Vrijdag-onbekend
Zaterdag-onbekend

Barrooster...

Deze maand
Poll van de maand...
Cartoon van de maand...

Copyright©
Stichting Jongerencentrum 't Centrum, 2025 All rights reserved

Colofon







Historie

Voordat in 1969 jongerencentrum 't Centrum ontstond, werden er in een schuur onder de naam 'Dream Explosion' de eerste primitieve discoavonden georganiseerd. Het begon allemaal eind jaren zestig, in de tijd van hippies, provo's en flower power, in de ouwe koeiestal van Swijtink aan de rand van Bredevoort. Disco 'Dream Explosion' draaide hier haar platen op een ouwe pick up. Het was een tijdelijk onderkomen, daar deze alleen 's zomers gebruikt kon worden; in de winter moesten de koeien op stal en was er geen plaats meer.

Na enkele gesprekken met o.a. vertegenwoordigers van de Nederlands Hervormde Jeugdraad kregen de jongeren de beschikking over de zolderruimte van gebouw 't Centrum aan de Markt tegenover de Hervormde kerk. Dat was toentertijd een hele vooruitgang, eindelijk een permanente huisvesting. Niet dat dit zo gemakkelijk was, want de kale zolder moest nog wel als zodanig worden ingericht. Met afvalhout, boardplaten, allerlei resten verf, gekleurde lampen, eiertreven en visnetten werd de ruimte verfraaid, er was zelfs een echte draaihoek. De muziekplaten ontbraken nog maar die werden door iedereen van thuis meegebracht. De opening van het jongerencentrum in Oktober 1969 was toen misschien wel een van de eerste aanzetten tot een oecumenische gemeenschap in Bredevoort, want in 1969 werd 't Centrum door de drie vertegenwoordigers van de kerken, ds. Drop, pastoor Metternich en ds. v.d. Ziel, gezamenlijk geopend. (Dit gebeurde toen overigens door het sprenkelen van gerstenat in de deuropening !).

In het begin reageerde de omgeving nogal argwanend. Er werd gauw gedacht dat er alleen maar "tuig" en "hasjrokers" kwamen, maar in tegenstelling tot veel wildgroei bij anderen (zo was er o.a. het veel besproken Et in Terra) was 't Centrum heel netjes. Oud bezoekers herinneren zich nog dat de politie regelmatig een kijkje kwam nemen en dan constateerde dat men eigenlijk ook wel zin in een pilsje had. Ondanks de bescheiden opzet groeide 't Centrum uit tot een heus jongerencentrum en van heinde en verre trokken jongeren naar Bredevoort.

De tijden van weleer zijn achterhaald, de laatste tiental jaren hebben zich gekenmerkt door een toenemende hang naar professionele discotheken welke een grote aantrekking kracht hebben op de jeugd. Discolasers, verlichte vloeren, rookeffecten, busvervoer naar discotheken etc. deden hun intrede. Dat het "kleine" Centrum zich daartussen staande heeft weten te houden is een hele prestatie. 't Centrum bleef namelijk hetzelfde in haar opzet; een kleine maar gezellige accommodatie en weinig tot geen professionele faciliteiten. 't Centrum is honkvast, hoewel in het verleden diverse pogingen zijn ondernomen om een andere, vooral grotere, huisvesting te zoeken. Met de beperkte middelen en ruimte is het steeds mogelijk gebleken leuke activiteiten te ontwikkelen zoals film en spelavonden, spektakeldag, tropische avond, travestieten-party, Meerpop, hippieavonden, zeskamp, dauwtrappen, sporttoernooien, nacht der Poezie, tienerdisco's, muziekspecials, Peerdepop, droppings, kampvuur, sinterklaas-avonden, kerst in, pieknacht, excursies, nieuwjaarsduik, paasvuur, Rock in Brevoort, optredens van muziekgroepen etc.

Halverwege de jaren negentig bestond ’t Centrum toch al weer meer dan twintig jaar. Afgezien van kleine vernieuwingen verkeerde ’t Centrum nog steeds in zijn mooie, vertrouwde doch te oude stijl. Het zoldertje begon steeds meer gebreken te vertonen en langzamerhand werd duidelijk dat het op deze manier niet mogelijk was om nog jaren lang een jongerencentrum te exploiteren. Ook bij de kerkvoogdij groeide dit besef en zo werd in overleg besloten tot een grote renovatie van het gebouw en daarmee het complete interieur. 25 september 1998 sloot het jongerencentrum zijn deuren voor een periode van ruim acht maanden. Na een grondige renovatie van het gebouw werd het zoldertje ‘kaal’ opgeleverd aan het jongerencentrum. Een moment waarop het echte werk voor de jongeren begon. Het complete interieur van de bovenverdieping was namelijk de verantwoordelijkheid van het jongerencentrum. Met vele vrijwilligers, waaronder te verstaan barleden, bezoekers, oud-bezoekers en andere betrokkenen, werd op een ‘Centrum-Bredevoortse’ manier gezamenlijk een prachtig resultaat neergezet. Op de doordeweekse avonduren, op vrije zater- of andere dagen werd de gehele bovenverdieping geschilderd, werd een compleet nieuwe en prachtige bar neergezet, nieuwe tafels en stoelen werden aangeschaft samen met andere dingen die noodzakelijk waren om een hernieuwd ’t Centrum te kunnen openen. Ook het probleem van de warme zomerdagen met een broeiende zolder als gevolg werd verholpen middels het installeren van een heuse airconditioning. Natuurlijk moest een verbouwing van deze, naar centrumse begrippen, forse omvang gefinancierd worden. Kleine ludieke acties, een grote loterij en een bijzonder grote bijdrage van het Juliana Welzijn Fonds boden een opvangmogelijkheid van een deel van de kosten. Maar niet alle kosten en daarom werd ook een beroep gedaan op de middenstand van Bredevoort. Uit de hulp van de Bredevoortse samenleving, hetzij op een financiële wijze hetzij op een andere wijze, werd duidelijk hoe positief de Bredevoortse samenleving stond en staat tegenover de functie die het jongerencentrum vervult. De gehele verbouwing kon met behulp van bovengenoemde middelen worden gefinancierd.

Zo kon na veel werk verricht te hebben j.c. 't Centrum eindelijk zijn deuren openen in het eerste weekend van juni 1999. In oktober van dat jaar werd de officiele heropening verricht en werd tevens het dertig jarig jubileum van het jongerencentrum gevierd. De heropening gebeurde, zoals dat dertig jaar geleden ook gebeurde, middels het sprenkelen van gerstenet in de deuropening door de ds. Bakker en pastor Droste, nadat de voorzitter van de Kerkvoogdij J. Anvelink met behulp van kettingzaag de opening naar boven verloste van het laatste in de weg zittende stuk ‘verbouwingshout'. Sindsdien draait 't Centrum weer op volle toeren. Nieuwe groepen jongeren met daartussen nieuwe barleden mochten verwelkomd worden en activiteiten worden er weer volop georganiseerd.

De daaropvolgende jaren werden nostalgische activiteiten in ere hersteld en werden nieuwe ideeen ontplooid. Traditionele spelen zoals mens-erger-je-niet en schaken werden wederom strijdlustige kampioenschappen, waarbij de Brevoort Embassy Darts uitgroeide tot een groot dartevenement met druk bezochte avonden en vele deelnemers ieder jaar eind januari. Voetbaltoernooi Bal op 't Zand werd in de zomer van 2003 en 2005 georganiseerd en het succesvolle dance event Dance Ministry werd alle malen financieel ondersteund om dergelijke initiatiefrijke activiteiten binnen Bredevoort te stimuleren. In 2004 organiseerde 't Centrum ook zijn eigen succesvolle dance event genaamd Dream Explosion. 't Centrum zorgt niet alleen voor activiteiten in Bredevoort maar gaat ook jaarlijks met meerdere bussen, vol met bezoekers, naar andere discotheken zoals Dorf Munsterland. Ook werd 't Centrum meer toegankelijk gemaakt voor de jeugd van de basisschool door enkele malen per jaar een jeugddisco voor deze jongeren te organiseren.

J.c. 't Centrum moest mee met de tijd. Nieuwe technologieen bleken ook in het zo traditionele zoldertje onontbeerlijk. De pick-ups werden ooit vervangen door de cd-spelers. De cd-spelers zijn inmiddels vervangen door een computer. Een uitgebreide muziekcollectie met iedere maand een gegarandeerde muziekupdate vol nieuwe hits voorzag in de moderne muziekwensen van bezoekers en barleden. Bovendien bracht een camera-bewakingssysteem mogelijkheden om de garderobe en andere gebeurtenis in de benedenhal in de gaten te houden.

De activiteiten werden en worden zelfstandig en sommige in samenwerking met andere verenigingen georganiseerd. De organisatie van activiteiten en het beheer van een jongerencentrum is een hele klus, temeer het vrijwilligerswerk is. Het organiseren vraagt inzet, verantwoordelijkheid en een deel van de vrije tijd. Dat j.c. 't Centrum desondanks nog meedraait is een hele prestatie, zeker omdat de bezoekende jongeren voornamelijk uit Bredevoort afkomstig zijn. 't Centrum kwam in de loop der jaren vele malen in de problemen en werd enkele malen met de ondergang bedreigd, maar wist wonderwel iedere maal te overleven door de inzet van velen.

Anno 2005 is het jongerencentrum niet meer weg te denken uit Bredevoort en heeft vorig jaar zijn 35-jarig jubileum gevierd. Hoewel er veel veranderd is, vervult 't Centrum een belangrijke functie. Het is een jeugdhonk, een ontmoetingsplaats voor de jeugd, voor en door jongeren. Iedere vrijdag- en zaterdagavond bezoeken ongeveer 40 á 50 jongeren ons jongerencentrum. Het jongerencentrum is thans een stichting met een bestuur van 9 personen en 34 barleden. Deze barleden vormen de spil van 't Centrum. Zonder deze vrijwilligers is het onmogelijk om 't Centrum op deze succesvolle manier voort te kunnen zetten en gelukkig vindt er op dit moment langzaam een verjonging plaats binnen het barleden bestand, zodat dit voorlopig is gewaarborgd.




J.c. 't Centrum